luni, 1 septembrie 2008

Ziua 3 Bosna i Hertegovina / Hrvatska

Plecam dimineata , munti , munti tunele cat cuprinde prin Sarajevo, trecut prin centru dar n-am gasit loc de parcare, continuat pe un super traseu pe valea Neretvei, vizitat Starigrad,orasul vechi din Mostar cu Stari Most, podul vechi-obiectivul turistic nr 1din zona,apoi am continuat pana in Croatia, si gasit cazare 10km sud dupa Dubrovnik la Cavtat, facut baie adriatica cu ochelari, labe tot tacamul pt scufundari in apa prea-limpede, plaja ca la Brela-Makarska ca acum 2 ani, padure pana in mare. Am sarit si de pe o stanca micuta, doar vreo 2m, in Adriatica... prin zona unguri si spanioli

Hotelul unde am innoptat, Sokolaţ vreo 50 km inainte de Sarajevo








neavand nicio harta, orientare sau vreun obiectiv am ratat centrul si am continuat. diseara trebuie sa fim si sa gasim cazare in Dubrovnik

jos urme de gloante pe multe cladiri in Sarajevo

Ceva de pe net, art. mai vechi:
Divizarea si conflictele mocnind sunt prezente la fiecare pas in Bosnia(adaug eu: azi n-am simtit asa ceva). Nici un bosniac musulman n-ar calca in orase precum Pale, unde traiesc sarbi. La randul lor, nici sarbii nu ar locui in zonele musulmane. Bisericile si moscheile se afla si ele parca intr-o continua dusmanie. La fel ca si in Kosovo, marimea lor arata suprematia unei religii sau a alteia.

Cu cat e mai inalta moscheia, cu atat trebuie sa fie mai masiva biserica. O lupta surda, intre constructii pamantesti. "Aici se vorbeste croata, nu bosniaca. Actele masinii!", urla politistul infuriat de ignoranta noastra, dupa care ne administreaza o amenda usturatoare, in marci convertibile, moneda nationala, pentru depasirea vitezei.

Este un control radar de rutina undeva pe soseaua ce uneste BH de Croatia. Este insa inca un exemplu despre separarea etnica din aceasta tara. BH are, oficial, trei limbi: sarba, croata si bosniaca. Strain sau nu, trebuie sa ghicesti carei factiuni ii apartine interlocutorul tau pentru a nu inflama situatia.

O parte din Sarajevo, de pilda, se intinde in Republica Srpska, iar in momentul cand ai parasit partea din Sarajevo aflata in Federatie, poti avea nesansa sa fii oprit de doua baraje de Politie. Unul al Politiei bosniace si celalalt al Politiei sarbe.

Evident, ambele parti isi fac treaba constiincioase si, daca nu dai spaga, te amendeaza consistent chiar daca "crima" pe care ai comis-o exista doar in imaginatia lor. Panouri mari, inscriptionate cu insemnele UE, strajuiesc soselele BH. Localnicii spera ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, BH va intra in Uniune si ca in acel moment bubele razboiului vor fi vindecate.(hotnews.ro , un articol din 2005)



am venit de pe drumul rosu din dreapta(dinspre Serbia) si am continuat spre stanga ( sud-vest )Mostar si apoi Croatia







Imediat soseaua a urcat un alt munte(suntem intre Sarajevo si Mostar) am dat de un tunel luung, dupa care ne-am dat seama ca vom cobori pana la adriatica pe malul celui mai frumos curs de apa(cred ca si cel mai lung care se varsa in Marea Adriatica dinspre Balcani): Neretva. Pe cursul lui vom merge pana in Croatia.
Apele de dinaintea tunelului mai devreme sau mai tarziu vor ajunge in Drina, Drava, Sava si altele in Dunare apoi in Marea Neagra.

E momentul cand pot spune ca am trecut Balcanii dincolo pe malul vestic unde vom cobori de-a lungul a doua mari Adriatica si Ionica. Vom trece inapoi Balcanii inspre est undeva in Grecia pe langa Metsovo,muntii Pindului, Pasul Katara, 1690m












pe malul Neretvei






Mostar

De pe net:
Capitala informala a Herzegovinei, orasul Mostar, este simbolizata de Stari Most-Old Bridge-Vechiul Pod. Pasind pe el simti parca tot zbuciumul istoriei acestor locuri. Construit in 1566 de Suleiman Magnificul podul a fost distrus de trupele croate in 9 noiembrie 1993. Reconstructia sa, sub egida UNESCO, a costat peste 12 milioane de euro. si in 2004 a fost reconstruit ca un simbol al pacii si unitatii.



Inima orasului reprezinta zona din jurul podului, de o parte si de alta a raului Neretva, existand terase si cafenele pe strazile pietruite, in cladirile vechi, care inca mai pastreaza urmele gloantelor.



In apropierea podului se afla vechiul bazar turcesc, ce functioneaza inca din sec. XVIII. Acest loc este plin de incarcatura spirituala si religioasa, unde estul se intalneste cu vestul si unde religia islama se intalneste cu crestinismul. Chiar daca mai sunt cladiri vechi, Bosnia a inceput refacerea infrastrucutrilor si a turismului.






"Logo Ifet. 29.7.1973-30.06.1993" Aceasta este doar una dintre sutele de inscriptii de pe monumentele funerare aflate in cimitirul de langa Stari Most (Podul Vechi) din Mostar in regiunea Hertegovina. Acesta nu este un cimitir obisnuit. Este cimitirul anului 1993. Pe toate monumentele, data mortii este aceeasi: 1993.

In acel an, croatii au bombardat sectiunea musulmana, incercand sa obtina controlul asupra Mostarului si al altor zone pe care ar fi vrut sa le inglobeze in Croatia Mare. Asta cu toate ca, inainte cu un an, croatii si bosniacii musulmani luptasera impreuna impotriva sarbilor. O istorie complicata, oglindita in apele de smarald ale raului Neretva, ce separa orasul in doua.

De-o parte si de alta a Neretvei se vad inca cladirile distruse de bombardamentele razboiului. O rana deschisa in ciment si o rana ce inca sangereaza in inimile localnicilor. "Nu suntem un oras. Suntem doua. De-o parte sunt ei, si de cealalta suntem noi, musulmanii", ne spune reprezentanta unui ONG din Mostar. Doua orase legate printr-un pod care separa.(hotnews.ro 2005)









urcand pe celebrul pod

jos poze din lunga sa istorie:


Tot pe google am gasit si o stire veche de 4 ani:
MOSTAR, Bosnia şi Herţegovina (BiH) -- Unul din cele mai faimoase monumente ale fostei Iugoslavii este redeschis vineri (23 iulie 2004), la zece ani după ce a fost distrus de război. Podul datând din secolul al XVI-lea din Mostar a fost aruncat în aer în 1993, în cursul luptelor dintre musulmanii şi croaţii oraşului. Peste 13 mn de USD au fost cheltuite pentru restaurarea acestuia şi a clădirilor înconjurătoare. La ceremonia de inaugurare au fost invitaţi demnitari din toată Europa. Stari Most (Vechiul Pod) leagă cele două maluri ale râului Neretva şi a fost reconstruit cu aceleaşi metode şi materiale utilizate de arhitecţii turci în urmă cu aproape 500 de ani. (BBC News - 23/07/04)











struguri tinand umbra aleilor pietruite





apa limpede si calda, unii faceau baie










La drum, acum parasim Bosnia, la 100m in fata e vama bosniaco-croata


un slideshow cu toate pozele din Bosnia:










Metkovic, primul oras croat, faleza pe Neretva





dupa cum stiti(vedeti) vom mai trece iar prin Bosnia vreo 8 km la Neum





pe riviera Adriatica, autostrada va fi gata in vreo 2 ani














Intrarea in Dubrovnik ,podul Franjo Tudjman (asa il stiu eu pe nume), primul presedinte croat dupa separarea de Iugoslavia.










Am trecut de Dubrovnik pe sus, pe creasta, sa cautam cazare, am gasit direct in cea mai cunoscuta statiune de la sud de Dubrovnik. Cavtat. la un infoturism repede-repede 30 euro camera, terasa, AC, bucatarie, Tv-Satelit, vreo 1400 programe. ...instalat , mancat ,apoi fugit repede la prima baie in Adriatica pe anul in curs


prin Cavtat






















sus locatia din exterior

jos terasa

aveam vecini unguri




Seara vizitat Stari Grad(orasul vechi) din Dubrovnik
De pe net:
Orasul Vechi : partea veche a orasului a fost terminata in secolul XIII si de atunci a ramas aproape neschimbata. In cetatea Dubrovnik se intra prin doua porti masive, pastrate si astazi, iar trecand de ele veti ajunge destul de repede in Stradun(adaug eu: se refera la Placa, cea mai lunga si mai lata strada, cea cu terase), loc de promenada, unde puteti descoperi farmecul orasului sau va puteti relaxa la una dintre cafenelele de aici. Zona a fost distrusa partial in 1991 - 1992 de bombardamentele trupelor sarbe, fiind insa reconstruita cu migala. (artline.ro)



care stie ce-i cu aia are un bonus de la mine... :))



2 kune = 1 ron




Dupa multe chinuri si rateuri am invatat sa fac poze noaptea, ap. foto trebuia sa-l las asezat sa stea nemiscat














Pe la 8-9 seara orasul era f. animat, muzica live de toate genurile la fiecare colt . Am gasit acelasi oras extravagant pe care il stiam, lume buna, lume la coada la restaurantul din port asteptand sa se elibereze o masa, multe-multe fete frumoase ...



Turnul cu clopot


Placa, strada principala






Biserica St. Blaise (sveti Vlaha) . O fi avand legatura cu vlahii, stramosi de-ai nostri raspanditi prin toti balcanii, mai vechi dinainte de slavii, turcii si nu mai stiu eu care..... mneeeahh












cica zidurile astea ajung si pana la 6 m grosime, hm







Masina o parcasem intr-un loc unde stationarea era max. 10 minute. Am avut ceva emotii, dar am gasit-o la locul ei. Acum 2 ani cautasem mai mult de 1 ora un loc de parcare, fie el si cu plata




un slideshow cu toate pozele din Croaţia:







Srbija back <<< >>> next Crna Gora

Niciun comentariu: