A doua zi de cazare la Marea Moarta...In program sa ajungem la cel mai jos loc de pe Pamant sa facem baie in piscina, in mare, eventual namol.
La intrare in Spa Resort suntem iarasi controlati complet. Tipa la care platim iarasi era tot din Romania plecata. S-a lenevit mai mult la piscina.
Piscina si marea in planul secund:
S-a luat "trocariciul", doua remorci trase de un tractor(soferul statea la aer conditionat). cam un km de la Spa pana la malul marii care e intr-o continua retragere
Andreiutul suparat ca nu poate face baie, are niste simple zgaraieturi care-l ustura f. tare la intrarea in apa.
si clasicele poze
pt. cei care nu stiu: nu se poate inota pe burta pt ca apa iti ridica corpul la suprafata si capul iti intra in apa. Apa e aproape fierbinte la suprafata, uleioasa, limpede - dar daca ai deschis ochii in apa e naspa rau. Zona/apa/aerul sunt pline de minerale, iar aici la 400m sub nivelul marii, cica razele ultraviolete ar fi f. reduse si nu exista posibilitatea sa te arzi la soare.
Dincolo de mare e Iordania(10-15km)
Apoi mi-am facut damblaua si am pozat la panou. Asta dupa ce am facut vreun km pe jos prin desert, fara apa(c-o uitasem) la vreo 43 de grade pe la 2 dupa-amiaza. Chinuiala mare cu pozele de bagat pe FB...ca deh nimeni nu s-a incumetat sa mearga cu mine.
Prin Ein Gedi Kibbutz, cautand un bancomat.In kibbutz,organizat ca un f.mic sat gaseai la fel: sarma ghimpata, poarta blindata, camere, politie, statie de benzina, o gradina botanica...
Despre Kibbutz in general:
aici
Cate ceva interesant aici:
Sfarsitul lent al Marii Moarte
...Desi nivelul Marii Moarte scade cu repeziciune, oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta nu va disparea niciodata. Daca nu se face nimic pentru a schimba lucrurile, apa va deveni atat de sarata peste 100-200 de ani, incat evaporarea se va opri. "Atunci, nivelul apei va fi cu vreo 150 de metri mai mic decat acum"...
...Marea Moarta se afla la cea mai joasa altitudine de pe suprafata Pamantului, la 417 metri sub nivelul marii, iar apa sa este de zece ori mai sarata decat cea a Mediteranei. de aceea, adaug eu, nu traieste nicio vietuitoare in ea si nicio barca/vapor nu poate pluti pe ea pentru ca s-ar rasturna.
In ultima jumatate de secol, cinci tari - Iordania, Autoritatea Palestiniana, Israel si, intr-o mai mica masura, Siria si Liban - au deviat raurile care curgeau in Marea Moarta, pentru a le folosi in gospodarii si in agricultura. Raul Iordan avea candva un debit anual de 1.300 de milioane de metri cubi. Acum debitul sau abia daca atinge 100 de milioane de metri cubi, din care o mare parte este apa menajera. Din cauza barajelor, afluentii raului au devenit niste paraiase. Volumul mediu anual de precipitatii este de doar 50 mm.
Asadar, calculele sunt foarte simple. Debitul total de apa dulce care curge in Marea Moarta: circa 600 milioane de metri cubi, in conditiile in care pe vremuri era de 1.500-2.000 de milioane de metri cubi. Apa pierduta prin evaporare: circa 1.000 de milioane de metri cubi.
Rezultatul: Marea Moarta seaca pe zi ce trece.
Momentan Iordania si Israeulul vor sa aduca apa de la 200km din sud ,de la Marea Rosie printr-o conducta, un proiect de 20miliarde$.
--
Pe la cazare:
Poze din cele doua locatii de la Marea Moarta:
Pentru filmulete si poze in format mare:
Click Aici
articolul anterior: Israel, Masada, Marea Moartă
articolul urmator: Israel, de la Marea Moartă la Eilat, vama iordaniana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu