luni, 2 iunie 2008

Berna Wankdorf Ticket

Pentru ca am vizitat in toamna capitala Elvetiei si mi-a placut enorm, fiind orasul care m-a incantat cel mai mult, iar peste 2 saptamani voi reveni pe-acolo, i-am dedicat un articol :

Berna a fost întemeiată în 1191 de către ducele Berchthold V de Zähringen, care a numit oraşul "Berna" pentru că, după legende, ar fi ucis un urs (Bär în germană). Berchthold al V-lea avea un plan clar: a aşezat oraşul pe o peninsulă a râului Aare, ca să fie protejată în mod natural din trei laturi, iar a patra latură era să fie protejată de un zid şi un turn de apărare. Astfel, a început clădirea acolo unde râul face o buclă de 180°, în aşa numitul "colţ de jos", (Nydegg). (by wikipedia)


Oraşul Berna are o populaţie de 127.000, 300.000 cu periferia. Este al patrulea oraş din Elveţia după Zürich, Geneva şi Basel. Pe harta alaturata se vede in varful peninsulei Nydeggbrugge (podul) la capatul căruia e groapa cu ursi, apoi în sus rosengarden(priveliste deosebita asupra oraşului), apoi tot în sus se ajunge spre stadion.


Poza de pe Nydeggbrugge

Centrul (e chiar acea peninsula)




Turnul cu ceas





Noile lor tramvaie...cele vechi ni le-au trimis nouă...alea cu "Berna saluta oraşul Iaşi"




Barengraben (groapa cu ursi). Nu ştiu ce patesti de cazi acolo. Cica pe vremuri pe condamnati îi aruncau direct la ursi ca hrana. brrrrrr. Alături e oficiul de turism de unde trebuie sa-mi iau o harta a orasului.









Wankdorf Stadion sau Stade de Suisse unde vor fi 6000 de români marţi 17 iunie ora 20:45 locala sa susţină nationala contra Olandei. http://stade.isuisse.com/wankdorf.htm




...si din satelit , by Google Earth , in dreapta iesirea 37 de pe autostrada A6 Thun-Berna. Tot iesirea 37 e si daca vii pe A1 dinspre Zurich sau Geneva/Lausanne







Our tickets.








Niciun comentariu: