sâmbătă, 14 august 2010

Italia, Tirolul de sud, Lago Caldaro, Livigno

Seara dupa meciul de la Split, pierdut de Dinamo, am luat drumul autostrazii A1 croate, spre Zadar sa scapam cat mai mult de fanii croati, de la care oricum am capatat niste claxoane si degetul mijlociu aratat amenintator catre noi.

Dupa vreo 100km am gasit o parcare sigura si ne-am cazat foarte confortabil in scaunele masinii, sub caldura paturii si cu ploaia batand in geam.

Dimineata la drum pe nationalul nr.8 "riviera adriatica" in directia Rijeka si apoi granita slovena. La sloveni n-am pierdut timp decat de-un plin cu 1.16e/litru /diesel ...in Italia ne asteptau cu vreo 10 centi in plus la pret.

un pic prin Bolzano la amici la o cina traditionala cu macaroane (cred ca erau alea), apoi la gara la Ora/Auer 20km sud intalnire cu alti amici, totul cu gand de cazare la unul din cele 2 campinguri de la lacul Caldaro din zona...cica cel mai cald lac montan de-al lor. Preturile din camping nedadeau peste cap (vreo 27 euro /zi/2 pers/cort si masina) ....asa ca tot in masina a fost mai bine...

Dimineata urmatoare dupa vizita pe malul lacului sa luam atmosfera, am descoperit ca nu puteam face baie gratis, peste tot era cu plata , vreo 5 euro persoana...

ok..asta e...asa ca directia Elvetia, unde ma simt ca acasa :)) .
Traseul nostru trebuia sa treaca pe cel mai inalt pas montan italian Pasul Stelvio 2757 metri , al 3-lea pas din Europa (primele doua - cime de la Bonette 2802m si col d'Iseran 2770m le am la activ).Din nefericire pasul era inchis, asa ca am ocolit prin Elvetia, urcat Offenpass, ca sa ajungem in zona de libere taxe (nu exista nici TVA)de la Livigno prin tunelul ala lung, de o singura banda (era cu semafor),si care ne-a scurs de 12 euro .

Cand am iesit de-acolo tot spre Elvetia, o masina de Italia era cautata in amanunt cu toate lucrurile scoase afara. Noi mergeam in vacanta si, cum nu fumam , ne-au crezut pe cuvant si am trecut usor la ei spre Bernina Pass si St. Moritz.

Sunt curios daca de la Livigno iesi spre Italia (pe singurul drum posibil - celelalte doua dau in Elvetia) esti la fel controlat de tigari, alcool sau alte chestii?

Setul "italian" de poze:



Click aici pentru pozele in format mare

cate ceva gasite pe net despre Livigno:
Livigno este un oras din Alpii din regiunea Lombardiei. Dintr-un orasel micut, Livigno a devenit o statiune montana de talie mondiala. Altitudinea mare face ca stratul de zapada sa fie cel mai sigur din Europa si se poate schia pana in sat. Mai demult, localizarea greu accesibila a facut ca cei care colectau taxele sa nu poata ajunge aici, ceea ce in timp a dus la statutul orasului de "rai scutit de taxe". (sursa)

sau

...Asadar Livigno, localitatea situata la cea mai mare altitudine din Europa (1800 m) in care se locuieste pe toata durata anului. Este de fapt un orasel cochet si dragut ca toate cele din Alpi, in Lombardia, nu foarte departe de Elvetia.
Drumul in sine pana acolo, este o mica aventura. De la Vama Bors-Oradea, traversand Ungaria, Austria, o mica parte din Germania, Elvetia, si in cele din urma Italia. Accesul in statiune, pe acest traseu, se face prin tunelul Munt la Schera, din Passo del Gallo.Tunelul asta, lasand la o parte faptul ca e 25 euro (dus-intors), e vechi de cand lumea si cu un singur sens de mers, asa ca trebuie sa va interesati pe net de orarul de functionare si daca este deschis (functional) in perioada in care vreti sa-l tranzitati.
Zona per ansamblu este splendida, esti inconjurat de varfuri de peste 3000 m, relativ aproape de St.Moritz (Elvetia) si Bormio (Italia). Altitudinea maxima unde urca o instalatie este de 2816 m. Partiile sunt late, foarte bine intretinute si marcate, cu indicatoare la tot pasul, tunuri de zapada, ratrace, etc
Un aspect deloc de neglijat este faptul ca statiunea este tax free (zona libera), majoritatea produselor avand preturi mai mult decat bune (inclusiv la echipamentul de ski). Recomand sa va faceti plinul cand va porniti spre casa, inclusiv carburantul fiind foarte ieftin. Electronice, parfumuri, etc, toate cu preturi super ok, daca aveti ceva achizitii in plan merita de asteptat pana ajungeti acolo. Oricum, nu aveti voie sa luati cu voi cand plecati din statiune (este vama) decat o anumita cantitate din fiecare produs. Dar vi se da mai peste tot cate o brosurica in care se specifica cat si cu ce aveti voie sa iesiti din Livigno. (sursa)

sau

Livigno, denumit si Monaco di Baviera, un paradis al preturilor fara adaus TVA (taxfree), are o traditie veche in ceea ce priveste taxele vamale. In anul 1600 Livigno a obtinut independenta sa religioasa si economica. Deopotriva Napoleon si Imperiul Austro-Ungar au recunoscut libertatea vamala a zonei care a fost reconfirmata in 1960 de catre Piata Comuna. Astazi Livigno are multe magazine de unde se pot cumpara produse de marci cunoscute, Livigno fiind o statiune de vacanta care isi uimeste vizitatorii sai cu preturile joase. Posibilitatile de distractii sunt nenumarate, aceasta si datorita celor peste 50 de restaurante, pub-uri, cafenele si discoteci. (sursa)

Niciun comentariu: