duminică, 15 august 2010

Elvetia - Bernina Pass, St. Moritz, Julier Pass, Via Mala

Traseul elvetian a reinceput de la Livigno (Italia) prin Pasul Bernina, vreo 2300m, coborat si trecut prin St. Moritz de-a lungul catorva lacuri si urcat iar la Julier Pass unde am trecut de la bazinul hidrografic al Dunarii (Marii Negre) la cel al Rhinului (M. Nordului).

Aici pe HinterRhein (asa se cheama acel brat al Rhinului) e canionul Via Mala sau Viamala ("drumul rau" in romană)

Setul de poze:







Click aici pentru poze in format mare


Via mala sau Viamala înseamnă în limba retoromană Drum rău. În trecut era numit drumul de-a lungul Rinului Posterior între localitățile Thusis și Zillis-Reischen, din cantonul Graubünden, Elveția. Drumul îngust și prăpăstios trecea prin cheile adânci din Alpii elvețieni, aproape de izvoarele Rinului. Acest tronson era cel mai dificil traseu al drumului prin pasurile Splüg (Passo dello Spluga) și San Bernardino (Passo del San Bernardino) spre Chur.
[modifică]Istoric

Cecercetările lui Armon Planta , dovedesc că acest drum a fost folosit deja din timpul romanilor, nu s-a clarificat dacă a fost travesat și cu care romane. În anul 1473 episcopul din Chur, amintește într-o scrisoare de starea proastă în care se afla drumul, care era numit prin secolul XIII Via Mala. Ca urmare a acestei scrisori s-au luat măsuri de îmbunătățire a drumului roman și s-au înlocuit unele poduri de lemn cu poduri de piatră, ca de exemplu Punt da Tgiern. Între anii 1738 – 1739 meșterul Christian Wildener din Davos va construi două poduri, cu care se putea ocoli porțiunea cea mai periculoasă a drumului, unul dintre ele există și în prezent. Sub conducerea lui Richard La Nicca, între anii 1818 – 1821 s-a construit un drum nou cu tunel, fiind aruncate în aer câteva stânci. În anul 1834 o inundație distruge tronsonul de la podul Punt da Tgiern, fiind construit un traseu nou abia în anul 1836. Din anul 1967 autostrada 13 travesează printr-un tunel (742 m) și un pod, partea sudică a drumului Via Mala. (by wiki)

Niciun comentariu: